Version 9.2 Tags

Support related problems and questions

Moderators: Max, TerryRogers

Post Reply
DavidN
Experienced
Posts: 47
Joined: Fri Sep 13, 2019 8:50 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 3 times

Version 9.2 Tags

Post by DavidN »

Hello,

I am running Version 9.2 so I cannot tell you if this was an issue in a prior release or not.

I am experiencing a number of issues with tags.

1. When I tag and item the tag is not showing up when I open tag explorer and select that specific tag.
2. If I create a mail rule and the rule works properly and I am able to tag specific messages only some of the messages show in tags explorer and not all.
3. Finally, I had a number of tags that I deleted in tags explorer. When I delete they are repopulating. I had deleted multiple times and they keep coming back.

Thanks for your help.

Keldi
Guru
Posts: 145
Joined: Thu Aug 23, 2012 11:42 am
Has thanked: 8 times
Been thanked: 33 times

Re: Version 9.2 Tags

Post by Keldi »

1. It's normal if while editing an item you've added a tag to it and went to the Tag Explore before the edit was saved (OK button for the item opened in a separate window/switching to another item in layouts with build-in editor/autosave within some timeout option). The tag wasn't yet saved to the item, so the Tag Explore doesn't show this item in the list for this tag. But if it's not that, please elaborate what steps lead to an issue.
 

3. I can confirm that I see some deleted tags reappear too. It certainly already was in EPIM 8, might have been earlier too.
I never quite figured out in which circumstances this happens. At least, it's not often enough for me to pinpoint to something. I usually can't even remember whether I deleted them through the Tag Explore or through the Select Tags window (but they were deleted, not just unselected from all items). From time to time when looking something up in the Tag Explore I sort tags by the Count and see at the end some of tags that I had deleted some time ago. I then select everything with count 0 (holding Shift) and delete it again. Not sure whether some of them show up once again or not after that.
 

And a couple of issue from me:

4. There is a limit for the total tag names length for one item (200 symbols), but the real issue isn't even the limit itself (I hit the limit less than ten times total). The issue is that there is no indication that I've reached it.
I can select existing tags in the Select Tags window (or type into the tag field, doesn't matter):
epim_tag-names-lenght1.png
epim_tag-names-lenght1.png (3.85 KiB) Viewed 3524 times
(the long names on the screenshot are just for example, in practice it happens with shorter tag names but with more tags assigned to one item at once)
 
And they'll show up in the tag field with no indication that something can go wrong.
epim_tag-names-lenght2.png
epim_tag-names-lenght2.png (1.49 KiB) Viewed 3524 times
I save the item with OK button and think that everything's good there.

But later I'll find out that:
a) not all tags were assigned to the item
b) there was a new tag created as the program cut off the name of the last tag within the 200 symbols
epim_tag-names-lenght3.png
I don't care much whether the limit stays the same or goes up. But some kind of warning would be nice whenever it reached and not everything is going to be saved in the tag field.


5. In the Select Tags window I can select several tags at once, but with the Space key only the last tag in the selection changes check/uncheck (an animated gif in the attachments):
Attachments
epim_-several-tags-selection+space.gif

DavidN
Experienced
Posts: 47
Joined: Fri Sep 13, 2019 8:50 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 3 times

Re: Version 9.2 Tags

Post by DavidN »

Thank you for the reply. For item 1, it is an email and it currently resides in my inbox. I have added the tag and it is not showing up in explorer. The tag itself if there but there are not related items at all which in this case is an email.

In regard to number 3 it is just a bother to me to see tags that I do not even recall creating and then when I delete them they just keep reappearing :)

admin
Site Admin
Posts: 8431
Joined: Thu Nov 25, 2004 3:12 am
Has thanked: 778 times
Been thanked: 411 times

Re: Version 9.2 Tags

Post by admin »

1. Please provide us with a list of steps about what you do and how you do it. So far we couldn't reproduce the problem.
2. Again, much more detailed description is needed.
3. Click on a tag and check which items it relates to. The tags might be coming from your mail server, for instance.
4.5. Will take care of the issues, thanks for letting us know!
Android version of EssentialPIM. Keep all your data in sync!

Keldi
Guru
Posts: 145
Joined: Thu Aug 23, 2012 11:42 am
Has thanked: 8 times
Been thanked: 33 times

Re: Version 9.2 Tags

Post by Keldi »

3. In my case deleted tags can't be coming from a mail server as I don't use the mail module. And the only synchronization I use is 1-way to Android, so it can't be that either. The several-times-deleted tags aren't related to anything (the same way as it happens with tags when you delete them from every item they were assigned to, but not delete the tags themself so they are in the list of possible tags; but I did delete the tags themselves). I'll try to keep a close eye on tags reappearing, it should be something I do that triggers it. I remember deleting the same tags several days in a row sometime last month, but so far no tags have repapered in the last week.

DavidN
Experienced
Posts: 47
Joined: Fri Sep 13, 2019 8:50 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 3 times

Re: Version 9.2 Tags

Post by DavidN »

Sorry for the delayed response.
admin wrote:
Mon Jul 27, 2020 11:37 am
1. Please provide us with a list of steps about what you do and how you do it. So far we couldn't reproduce the problem.
2. Again, much more detailed description is needed.
3. Click on a tag and check which items it relates to. The tags might be coming from your mail server, for instance.
4.5. Will take care of the issues, thanks for letting us know!

item 1 this only appears to be happening within the email inbox. I have tested in other email folders and I cannot reproduce either. If I tag an email within the inbox the tag does not show up in explorer. If I tag and email within another folder it shows up fine.

Item 2 - This only seems to apply to item 1 above. The email inbox appears to be the issue.

Item 3 - I believe you are correct. These are clearly emails. My problem is I just do not know where to locate them. I use gmail would these perhaps be labels within gmail that is creating tags within EPIM?

Thank you again for your help.

admin
Site Admin
Posts: 8431
Joined: Thu Nov 25, 2004 3:12 am
Has thanked: 778 times
Been thanked: 411 times

Re: Version 9.2 Tags

Post by admin »

1. Thank you, confirm the issue, will fix.
3. Keldi, please update this topic when/if the rouge tags re-appear :) DavidN, not really labels but some sort of tags.. Will investigate further about this. Thanks!
Android version of EssentialPIM. Keep all your data in sync!

admin
Site Admin
Posts: 8431
Joined: Thu Nov 25, 2004 3:12 am
Has thanked: 778 times
Been thanked: 411 times

Re: Version 9.2 Tags

Post by admin »

DavidN, please mention which tags specifically you see coming back after removal? Are there any other email apps that you use?
Android version of EssentialPIM. Keep all your data in sync!

DavidN
Experienced
Posts: 47
Joined: Fri Sep 13, 2019 8:50 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 3 times

Re: Version 9.2 Tags

Post by DavidN »

There are two in specific and one is NotJunk and the other is NonJunk. There are two others but they would be unique names that I created. I use the gmail app for my email. I have used others in the past, however, I no longer use them. I have also searched my gmail accounts and there is no labels with these names.

DavidN
Experienced
Posts: 47
Joined: Fri Sep 13, 2019 8:50 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 3 times

Re: Version 9.2 Tags

Post by DavidN »

I might add. These are very old emails. I am going to delete them and then try deleting the tags to see if this solves the problem.

admin
Site Admin
Posts: 8431
Joined: Thu Nov 25, 2004 3:12 am
Has thanked: 778 times
Been thanked: 411 times

Re: Version 9.2 Tags

Post by admin »

Okay, please do that and let us know. Thanks!
Android version of EssentialPIM. Keep all your data in sync!

Post Reply